Министерският съвет одобри дерогация от санкциите на ЕС, които забраняват внос

...
Министерският съвет одобри дерогация от санкциите на ЕС, които забраняват внос
Коментари Харесай

Въпреки санкциите от ЕС: Купуваме резервни части за АЕЦ „Козлодуй”

Министерският съвет утвърди дерогация от глобите на Европейски Съюз, които  забраняват импорт на избрани елементи, материали, аварийни части  и услуги по отношение на войната в Украйна – става дума за закупуването на материали и аварийни елементи, тъй че да се обезпечат плануваните годишни поправки и употребата на АЕЦ „ Козлодуй “.

Това разгласи министърът на енергетиката  Росен Христов  на брифинг в Министерския съвет.

„ Това е от сериозно значение за сигурността на електроцентралата. Става въпрос на  резервни елементи и материали , за които не сме намерили различни снабдители и доставки “, уточни още енергийният министър. Другото, което ще създадем, е  презапасяване с такива елементи , с цел да се обезпечи безвредната употреба на АЕЦ „ Козлодуй “ за идващите няколко години и да се обезпечи енергийната сигурност в страната, разяснява Христов.

В края на предходната година, АЕЦ „ Козлодуй “ подписа съглашение с френската компания Фраматом за доставка на свежо нуклеарно гориво. Досега централата работи с съветско нуклеарно гориво, само че те попадат под глобите на Европейски Съюз.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР